utorak, 14. siječnja 2014.

Natječaj 2014



Uredništvo časopisa Jat poziva sve studentice i studente na slanje svojih radova za objavu u časopisu studenata kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu
 


Temat drugog broja Jata naslovili smo „Hrvatska književnost u europskom kontekstu“. Tražimo radove koji se bave odnosom hrvatske književnosti kao male europske književnosti i glavnih književnih tokova Europe od njezinih početaka do suvremenog doba. Zanimaju nas utjecaji i recepcija europskih književnosti na našim prostorima, ali isto tako i sudbina naših autora izvan okvira matične zemlje. Europa ovdje ne mora biti shvaćena u kulturno-imperijalističkom smislu kroz njezine najveće književnosti. Zanimljivi su nam i odnosi hrvatske književnosti s manjim književnostima drugih europskih naroda te podudaranja ključnih točaka njezina razvoja s tekovinama europske književnosti, kao i odudaranja od njih.

Osim užih književnih pitanja o pojedinačnim periodima ili autorima, potičemo Vas na slanje tekstova o drugim kroatističkim temama, npr. o statusu hrvatskog jezika u europskom kontekstu, ali i općim temama poput utjecaja jezika na pisca i književnost, odnosa nacionalnosti i jezika ili uopće paradigme nacionalnog u književnosti (što konstituira nacionalnu književnost?) te drugih pitanja kulture i jezičnog identiteta.

Smjernice o temama, naravno, samo su ilustrativne, nikako ograničavajuće. Ravnopravan tretman i status imat će i radovi izvan kruga zadanog tematom, a koji se dotiču hrvatskoga jezika, književnosti, kulture te kroatističkih tema uopće. Također dio časopisa bit će posvećen i književno-umjetničkoj produkciji (kraća proza i poezija) pa nam možete slati i svoje umjetničke radove.

Svoje radove možete poslati do 15. travnja 2014. na elektroničku adresu casopis.jat@gmail.com. Na navedenu nam se adresu možete obratiti i mogućim pitanjima ili radi uspostavljanja suradnje. Upute o načinu citiranja i navođenja literature dostupne su na http://www.casopis-jat.blogspot.com/.